EMDR – Eye Movement Desenzitization and Reprocessing je metoda koju je razvila Francine Shapiro 1991. godine, kao terapijsku metodu za rad sa psihološkim opterećenjima i traumama. U području posttraumatskih opterećenja EMDR je danas spada u metode za koje postoji najveći broj istraživanja u pogledu učinkovitosti na različitim populacijama i mnogi je smatraju jednom od najefikasnijih metoda za liječenje poremećaja iz tih područja.

Francine Shapiro pri objašnjenju djelovanja EMDRa polazi od toga da unutar zatvorenog fiziološkog sistema informacije bivaju prerađene na odgovarajući način i održava se stanje neurološke ravnoteže. Kod patoloških utjecaja, kao što su npr. intenzivna psihološka opterećenja, neposredno se mijenjaju neuralni elementi i ometa ranije automatski proces prorade informacija. Informacije povezane sa traumatskim iskustvom (afekti, kognicije, oblici ponašanja) bivaju «zaleđeni u vremenu» («frozen in time») i vanjski ili unutarnji podražaji ih uvijek iznova aktiviraju, što kod osobe izaziva uvijek iznova odgovarajuće simptome. Putem stimulacije EMDR metodom ponovo se aktivira prirodna prorada informacija što odgovara razrješenju traume i ponovno uspostavljanju neuralne ravnoteže. Kod određenih psihičkih opterećenja postoji znatno povišena vegetativna bazična podraženost i smanjena sposobnost diskriminacije između neutralnih i ugrožavajućih podražaja.

Kod rada sa EMDR metodom se osoba istovremeno koncentrira na unutarnju predodžbu i pripadnu pozitivnu ili negativnu procjenu u odnosu na sebe, svoje osjećaje i tjelesna stanja i pritom pozornost obraća na vanjski podražaj, u ovom slučaju bilateralnu vizualnu ili taktilnu stimulaciju.

EMDR se uspješno primjenjuje u radu sa:

 • Post-traumatskim stresom kod odraslih i djece
 • Akutne traumatizacije
 • Ekstremnih reakcija žalovanja
 • Smanjenja psihološki uvjetovanog stresa koji prati oboljenja
 • Fobija
 • Paničnih poremećaja
 • Disocijativnih smetnji
 • Dugotrajne opterećenosti negativnim mislima i osjećajima
 • Poremećajima sna i u nekim drugim područjima

EMDR se može primjenjivati u sklopu različitih oblika psihoterapijskog i savjetodavnog rada.

Kontaktirajte me

CENTAR INTEGRATIVNE PSIHOLOGIJE d.o.o.

Savska cesta 41 (poslovna zgrada Zagrepčanka)

10000 Zagreb

Mail: nensi@centar-integrativne-psihologije.hr

Kontakt: 091 444 3 555

  CENTAR INTEGRATIVNE PSIHOLOGIJE
  CENTAR INTEGRATIVNE PSIHOLOGIJE

  CENTAR INTEGRATIVNE PSIHOLOGIJE