ŠTO JE VIRUS ?

U MSD priručniku sam pronašla definiciju virusa koja objašnjava da je virus mali zarazni organizam – mnogo manji od gljivice ili bakterije – koji se jedino razmnožava u živoj stanici. Virus se pričvrsti uz stanicu, često na posebnu vrstu stanice. Kada se jednom nađe u stanici, virus otpušta svoju DNK ili RNK (koja sadrži informaciju potrebnu da se stvore nove virusne čestice) i preuzima nadzor nad nekim aspektima staničnog metabolizma. Sastavnice (dijelovi) virusa tada se izrađuju unutar stanice i moraju biti ispravno sastavljene da bi se virus mogao osloboditi i ostati zarazan.
Uglavnom, virusi nisu nepoznanica, oni su oku nevidljivi ali se nalaze svuda oko nas, jednako kao i u nama. Nalazimo ih u ljudskom i životinjskom organizmu, kod biljaka, gljiva, pa čak i kod bakterija. Struktura mu je odavno proučena, dimenzije variraju, ovisno o vrsti, a zahvaljujući svojoj jednostavnosti, imaju moć brzog umnožavanja što pričinjava ozbiljan problem za tijelo koje se s njima treba izboriti.
Ljudski um se od pamtivijeka nadmudruje sa svim izazovima koje priroda pred njega stavlja, tako je jedna od relativno uspješnih metoda u borbi s virusima, imunost koju organizam može proizvesti primanjem cjepiva. Medicina želi biti korak ispred prirode i uspjela je nenormalno učiniti pod normalno, te je pod okriljem brige za ljudski život uspjela provesti da se tek rođene bebe, neposredno nakon prvog udaha i prije nego se snašlo i uspjelo prilagoditi novom okruženju, procjepljuje i u nejako tijelo se ubrizgava laboratorijski proizvedene supstance koje su svojim sastavom slične virusima od kojih se želimo zaštiti. Tako će u Hrvatskoj, svaka beba rođena u bolnici, odmah po rođenju primiti BCG cjepivo. Ukoliko beba nije rođena u bolnici ima obavezu cjepivo primiti najkasnije do drugog mjeseca starosti. Sa navršena dva mjeseca života (dakle sa samo 8 tjedana), beba prima drugo kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib_hep B + Pn. Isto cjepivo nedonoščad će primiti nakon dva mjeseca starosti. Sa godinu dana, dijete prima cijepivo (MO-PA-RU) + Pn (ospice, zaušnjaci i rubeola). Do druge godine primiti će i kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib ili kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hep B. U šestoj godini, dijete će primiti cjepivo DI-TE_PER acelularno (DtaP) ili d Tap. Polaskom u prvi razred ponovno se dijete procjepljuje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MO-PA-RU) + POLIO (IPV). U četvrtom razredu provjerava se status za HEPATITIS B i ako je slučajno dijete uspjelo izbjeći neko od gore nabrojanih cjepiva, u ovoj dobi je to dužno nadoknaditi. Na kraju osnovno školskog obrazovanja, ponovo se u dječje tijelo ubrizgava cjepivo jednostavnog naziva DI-TE pro adultis (Td) ili dTap + POLIO (IPV). Sva primljena cjepiva su slična specifičnim virusima, stoga je odgovor na cjepivo povećavanje broja određenih limfocita koji su sposobni prepoznati virusne nametnike i na svoj način ih nadjačati.
Čovjek čini sve što je u ljudskoj moći da upravlja prirodnim procesima. Zbog toga priroda daje svoj odgovor i virusi se mijenjaju (mutiraju), te laboratoriji rade punom parom kako bi izmislili nova cjepiva.
Medicina je posebna vrsta znanosti kojoj je cilj liječenje i briga o bolesnima. Nedvojbeno je korisna i potrebna, ali smatram da je postavljena na nedodirljivi pedestal moći i nije previše otvorena za suradnju sa ostalim pristupima koji povezuju um i tijelo u cjelinu. Kao psiholog voljela bi doživjeti da se s jednakom pažnjom pomogne psihološkoj znanosti da uđe u živote ljudi i pomogne ima shvatiti posebnost svakog od nas, naše uloge, našu strukturu i smisao. Riječ PSIHOLOGIJA potječe od grčkih riječi PSIHA koja ima značenje; duh, duša, život, um i dah i grčke riječi LOGOS koja znači; govor, riječ, promišljanje, rasuđivanje. U doslovnom smislu riječi, značenje psihologije je promišljanje ili rasuđivanje o duhu ili duši. Velika mi je želja da medicina budućnosti, uzme u obzir zdravlje duha koje je siguran i zdrav temelj za zdravlje tijela.

Nensi Friszl Zečević, mag.psych.

Kontaktirajte me

CENTAR INTEGRATIVNE PSIHOLOGIJE d.o.o.

Savska cesta 41 (poslovna zgrada Zagrepčanka)

10000 Zagreb

Mail: nensi@centar-integrativne-psihologije.hr

Kontakt: 091 444 3 555

    CENTAR INTEGRATIVNE PSIHOLOGIJE
    CENTAR INTEGRATIVNE PSIHOLOGIJE

    CENTAR INTEGRATIVNE PSIHOLOGIJE